Cel mai bun prieten al omului

Rasa Samoyed face parte din familia Spitz-ilor si este de origine din Rusia mai exact din Siberia, acolo unde in urma cu cateva secole era cunoscuta sub numele de rasa Bjelkier, nume dat de tribul Samoyede din Siberia.

Dupa o perioada de imperechere a aparut o rasa noua de caini care semana destul de bine cu stramosii lor lupii. Acestia erau crescuti si folositi de poporul Samoyede pentru tractarea saniilor, pentru paza si mai ales pentru a proteja turmele de reni, deoarece dispuneau de o putere si o conditie fizica deosebita.

Cativa ani mai tarziu cainii flocosi de culoare alb imaculat au inceput sa fie folositi ca si animale de companie, iar in anul 1800, exploratorul Robert Scott a importat in Anglia primele exemplare de Samoyezi, care s-au dezvoltat si raspandit ulterior in toata lumea.

Samoyedu-ul este un caine de talie mijlocie, cu aspect elegant, mandru, delicat, demn, agil, robust, puternic si sigur pe sine.

Are corpul compact, spatele drept si musculos, zona renala foarte puternica si definita, pieptul adanc si lat, abdomenul usor ridicat iar crupa musculoasa, puternica si putin inclinata.

Cainii din rasa Samoyed au membrele musculoase, robuste, lungi, si zvelte care ii ajuta sa mearga cu usurinta prin zapada fara a exista riscul sa se afunde in ea, si labele ovale cu pernute invelite in blana care sa-i fereasca de inghet.

Capul este masiv, puternic si in forma triunghiulara, trufa neagra si bine evidentiata, stopul bine definit, botul adanc si puternic, de aproape aceeasi lungime cu craniul, maxilarul puternic cu muscatura in foarfece, iar buzele groase si negre au comisurile usor indrepate in sus, formand zambetul specific acestei rase numit si “zambet de Samoyede”. Ochii migdalati, profunzi si oblici au culoarea moro inchis si o expresie inteligenta blanda zambitoare, vioaie. Urechile sunt triunghiulare, rotunjite la varfuri, mici, groase, erecte, bine distantate si prinse sus.

Culoarea blanii trebuie sa fie alb imaculat sau alb cu marcaje crem sau galbui.

Samoyed-ul are o ialtime de circa 53-60 cm la masculi si 48-53 cm la femele. Greutatea este de aproximativ 25-30 kg la masculi si 20-25 kg la femele.

Samoyed-ul este un caine de rasa foarte inteligent, docil, blajin, afectuos, plin de viata, alert, echilibrat, ascultator si loial cu stapanul, prietenos si bland cu copii, sociabil si tolerant cu prietenii de familie.

Pe langa celelalte calitati pe care le detin Cainii din rasa Samoyed au un si simt supranatural de a percepe toate emotiilor umane.Pe langa calitatile sale ca si caine de sanie, Samoyed-ul este ideal pentru companie deoarece este foarte prieenos, supus si loial familiei, se adapteaza foarte usor la viata de familie, iubeste copii si ii place sa se joace cu acestia, si nu sunt agresivi nici macar cu strainii.

Pentru cei care au nevoie de un caine de pasa desavarsit, Samoyed-ul nu este legerea cea mai buna, deoarece sunt prietenosi chiar si cu cei straini si nu au o reputatie de caine agresiv. Reusesc totusi sa-si alarmeze stapanul atunci cand apare un strain prin latrat.

Lasă un comentariu