Cel mai bun prieten al omului

Chow Chow

Chow Chow este considerata una dintre cele mai vechi rase de caini din lume. Cainii din aceasta rasa, se pare ca ar fi originari din Mongolia, Siberia sau Nordul Chinei. Pe baza unor cercetari vaste, se crede ca Chow Chow-ul ar exista din timpul dinastiei Han, din jurul anului 150 i.Hr. In trecut erau folositi la paza, sa traga mici carucioare si chiar erau o sursa de hrana pentru oameni (aici parerile sunt impartite, unii afirma acest lucru, iar altii spun ca exista o alta rasa de caini care se asemanau cu Chow Chow si aceia erau mancati), iar acum sunt caini de companie.

Este un caine de talie medie, cu parul de lungime medie, cu o constitutie robusta, scund si indesat. Cainele are un cap mare cu un craniu lat si plat, botul scurt si pliuri faciale care ii dau aspectul de animal permanent incruntat. Urechile sunt rotunde si mici, fiind purtate ridicate pe verticala. Coada este rasucita si purtata ridicat peste spate.

Cea mai caracteristica trasatura a cainelui este limba albastru-neagra, care este o raritate printre rasele de caini.Chow-Chow-ul are o blana dubla alcatuita dintr-un par exterior des si un puf moale si lanos. Cele mai frecvente culori sunt rosu (ruginiu), negru sau cafeniu deschis.

Caini din rasa Chow Chow sunt relativ usor de dresat, dar le place sa stie ce fac si motivul pentru care o fac. Sunt foarte curati si de aceea sunt foarte usor de pastrat in casa. Au tendinta sa fie incapatanati asa ca trebuiesc dresati de cineva priceput.

Chow Chow-ul este cunoscut pentru personalitatea puternica si vointa de fier si nu apreciaza o atentie exagerata. Este distant, retras si sedentar, cu o reputatie de caine agresiv nu intotdeauna atribuita pe buna dreptate. Din nefericire, un numar mic de exemplare crescute necorespunzator si nesocializate adecvat au alterat reputatia rasei.

Ceea ce ne atrage imediat atentia la un Chow Chow este echilibrul perfect al liniilor, corpul compact si capul mandru. Personalitatea frapanta, prezenta aristocratica si „bunele maniere” sunt elementele care ii dau unicitatea si originalitatea. Este un caine foarte inteligent care pune mare pret pe independenta lui. De aceea, chiar daca il iubiti si il rasfatati, trebuie sa-i corectati greselile si, mai ales, sa nu-l lasati sa-i intre in cap ca el este stapanul casei.

Chiar daca deseori trateaza cu politete strainii, lasandu-i sa-l mangaie, sa nu va asteptati ca un Chow Chow sa fie prietenos cu toata lumea, ori sa permita oricui sa-l smotoceasca. Si aceasta nu pentru ca ar fi neincrezator sau rautacios, ci doar pentru ca este foarte demn si protocolar, comportament pe care il pretinde si acelora care nu-i sunt familiari. Aspectul si personalitatea unui Chow Chow sugereaza nobletea unui leu dar si dragalasenia unui ursulet, gratia si independenta unei pisici si devotamentul unui… caine. El are cate putin din toate aceste calitati.

Ajunge pana la 46-56 cm si o greutate de 20-32 kg. Durata medie de viata este de 9-15 ani, depinzand de respectarea regimului alimentar (2 ori pe zi), conditiilor in care este crescut (nu le face bine caldura, trebuiesc periati zilnic) si mai ales de exercitiile de intretinere (cam 40-60 min pe zi).

Chow Chow este un caine cu blana monocolora (negru, rosu, albastru, auriu-roscat, crem sau alb). Nidodata inspicat, cu pete sau pluricolor. Linia inferioara a cozii si interiorul coapselor au frecvent o nuanta mai deschisa decat restul corpului.

Lasă un comentariu