Scriitorul numarului

Jane Austen

Jane Austan s-a nascut la 16 decembrie 1775 in Anglia. Chiar daca in timpul vietii nu a avut prea mult success, Austan a devenit cea mai notabila romanciera a epocii sale, adica perioada romantica pre-victoriana.
A fost cel de-al saptelea copil din cei opt ai familiei Austen, facand parte din partea de jos a nobilimii engleze.
Pana la aproximativ 11 ani a fost educata timp de un an si jumatate la scoala Manastirii din Reading, dupa care paraseste scoala, multumita sa invete acasa de la tatal si fratii sai.
A scris primul sau roman Elinor si Marianne, la o varsta destul de frageda (optsprezece ani), aceiasi perioada in care s-a indragostit pentru prima oara, de tanarul Tom Lefeoy. Dar relatia nu are nici un viitor din cauza distantei, doarece Lefeoy era student  la Drept in Londra, iar Austen a ramas in satul natal.
In 1798 scrie romanul Mandrie si prejudecata, apoi rescrie Elinor si Marianne sub titlul Ratiune si simtire, si in final Manastirea Northanger.
La un an dupa mutarea sa in Bath, este ceruta in casatorie de de un tanar bogat, dar isi retrage acceptul la numai o zi.
Cativa ani mai tarziu, vinde romanul Manastirea Northanger unui editor pentru numai 10 £, insa cartea nu ii este publicata.
Se stinge din viata la varsta de numai 39 de ani, pe 18 iulie 1817, din cauza bolii Addison, insa apuca sa scrie cu un an inainte romanul Persuasiune, care fusese publicat doar dupa moartea acesteia.
Un singur roman a ramas nepublicat, Sanditon, deoarece decedase inainte ca acesta sa fie finalizat.
Romanele scrise de Jane Austen:
• Ratiune si simtire (1811)
• Mandrie si prejudecata (1813)
• Parcul Mansfield (1814)
• Emma (1815)
• Manastirea Northanger( intre anii 1798-1799)
• Persuasiune (1816)

Cartile au avut un mare succes intrucat s-au realizat si ecranizari cinematografice, pentru romanele Ratiune si simtire in anul 1995, Mandrie si prejudecata (cea mai noua) in2005, Parcul Mansfield (ultima ecranizare) in 1999, Emma in 1996, Manastirea Northanger si Persuasiune (cele mai noi) in 2007.
In memoria si cinstea celebrei scriitoare s-a realizat si un film biografic Becoming Jane in regia lui Julian Jarrold (2007).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: