Sanatate

SUPRAPONDERALITATEA

Supraponderalitatea este o problema cu care se lupta tot mai multi barbati si femei, dar si copii, in ultimul timp.

Peste 4 milioane din populaţia României suferă de obezitate şi 50% dintre locuitorii ţării sunt supraponderali, arată statisticile Insitutului de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Daca in urma cu 7 ani, Romania se afla pe locul 23 in topul tarilor cu cei mai multi oameni supraponderali, in momentul de fata, tara noastra se afla pe locul 3, dupa Grecia si Iugoslavia.

Sedentarismul, programul de lucru fara pauze de masa, consumul a tot mai multa mancare de la fast-food sau semipreparate, sunt doar cateva dintre motivele cresterii numarului de kilograme.


Avand in vedere ca pe internet circula o gramada de cure de slabire care pronmit sa schimbe metabolismul, oamenii sunt putin dezorientati.

In primul rand, metabolismul (adica durata in care organismul nostru arde grasimile) nu se schimba. Ne-am nascut cu el intr-un anume fel si asa vom ramane toata viata.

Apoi, curele de slabire violente dauneaza atat organismului, cat si psihicului. In urma Unui regim foarte strict, poate sa apara anemia sau depresia.

In plus, daca o persoana slabeste mai mult de un kg pe saptamana, va pune la loc aproape dublu cand va renunta la regim.

Ceaiurile si pastilele de slabit sunt periculoase. Unele dintre cele chinezesti contin oua de tenie (un parazit intestinal) care se dezvolta in stomac si impiedica asimilarea vitaminelor, mineralelor si a celorlalte substante de care are nevoie corpul. Complicatiile iminente sunt foarte periculoase.

Alte ceaiuri grabesc digestia, iar corpul nu are timp sa isi ia din mancare cele necesare, plus ca la majoritatea oamenilor are efect laxativ, ducand la dezhidratare.

Primul pas pentru a scapa de kg in plus este reducerea pe cat posibil a prajelilor, mancarurilor de la fast-food, sucurilor (fie ele cu acid sau fara) dulciurilor si a painii.

Nu este recomandat ca un om sa nu mai consume dulciuri deloc, desi majoritatea fac aceasta greseala. Lipsa glucozei poate duce la diabet. Totul sta in echilibrul dintre alimente.

De asemenea, amestecul alimentelor este important. Exitsa 3 categorii de alimente:

Grupa A: carne

Grupa B: lactate

Grupa C: fructe si legume

Puteti manca amestecat B cu C sau A cu C, niciodata A cu B.

De asemenea, brocolii, varza, ceapa si usturoiul, sunt alimente care nu numai ca nu ingrasa, dar pentru a le digera sunt arse mai multe calorii decat au adus ele. Deci sunt un fel de „alimente care slabesc”.

Ca si miscare, daca banii sau timpul nu va permit sa practicati un sport, mersul pe jos si urcatul scarilor sunt sfante. Mergeti pe jos la scoala sau serviciu, dar nu ca si cum v-ati plimba, ci putin mai repede.

Minim o ora de mers pe jos pe zi in acest mod vor da sigur rezultate.

Controlati numarul kilogramelor dvs. Nu lasati supraponderalitatea sa devina obezitate.

Cineva care are 40% peste greutatea normala este de doua ori mai predispus sa moara prematur decat o persoana cu greutate normala. Aceasta se datoreaza faptului ca obezitatea are legatura cu cateva probleme medicale grave, precum:

– Afectiuni cardiace si infarct de miocard.

– Hipertensiune arteriala

– Diabet.

– Cancer.

– Litiaza biliara.

– Osteoartrita.

– Guta

– Apneea de somn (oprirea respiratiei pe perioade scurte in timpul somnului) si astm bronsic.

Toate informatiile si sfaturile de mai sus sunt concluzii proprii, in urma unei lupte lungi si complicate cu kilogramele.

Persoanele cu indicele de masa corporala peste 25 sunt considerate supraponderale, iar cele cu un IMC de peste 30 sunt considerate obeze. Formula de calcul a indicelui de masa corporala este: IMC = greutate / (inaltime)², greutatea fiind exprimata in kg, iar inaltimea in cm.

2 comentarii (+add yours?)

  1. funnkysmile
    iul. 31, 2010 @ 01:23:26

    tara noastra se afla pe locul 3…
    pfff!!! asta ar trebui sa traga un semnal de alarma!!
    romanii mananca din ce in ce mai… prost. fast-food, pateuri, ceva luat in graba de la supermarket…. timpul pur si simplu ne omoara!
    eu, sincer… n-am mai mancat de la fast-food de juma de an, si atunci am avut odata pofta. nu cred ca in ultimii trei ani am mancat mai mult de 5 ori de la astfel de …magazine.
    cred ca daca s-ar inlocui mancarea de la fast-food cu fructe, sau cu ceva preparat de acasa, ar fi suficient pentru a evita cresterea in greutate:)

    Răspunde

  2. Radu
    aug. 14, 2010 @ 21:02:48

    Nici eu nu-i inteleg pe unii… De ce merg la fast food iar apoi se lauda ca ei fac sport, cand defapt tot aia e, poate chiar mai rau. De ce sa te minti singur ?! Nu inteleg, voi? Chiar ma oftic ca in scoli, respectiv licee nu avem si noi cantine sau ceva de genu ce ar putea servi ceva proaspat, sanatos dar si … iefin, ca doar suntem elevi, nu ?

    Răspunde

Lasă un comentariu