Recenzie carte

„Mormintele din Atuan” este a doua carte din seria Terramare, in care Ursula K Le Guin imagineaza un arhipelag fantastic, teritoriu guvernat de vrajitori, singurul loc unde mai pot fi intalniti dragoni zburatori.

In ziua in care Marea Preoteasa a mormintelor din Atuan moare, ceilalti trebuie sa plece in cautatea unei nou nascute nascuta exact in ziua cand preoteasa a murit. Apoi fata este luată si dusa intr-un castel darapanat unde, acoperita treptat de intuneric, devine, prin reincarnare, Marea Preoteasa Renascuta a catacombelor din Atuan si Marea Preoteasa a Celor Nenumiti cu titulatura Cea Devorata. Creste aici fara sa stie altceva decat ritualurile dintre lespezile de piatra, intunericul din labirinturile adancurilor insotindu-i pasii, pana intr-o zi cand un vrăjitor din Tinuturile Interioare ajunge in acel loc. Pana la venirea lui, copila nu stia nimic despre ce vrea lumea de la ea.

“In interiorul cercului format de zid, mai multe pietre negre, inalte de optsprezece sau douazeci de picioare, se inaltau din pamant ca niste degete imense. Odata ce le vedeai, nu-ti mai puteai lua ochii de la ele. Stateau acolo, pline de inteles si totusi, nu s-ar fi putut spune exact ce inteles ascundeau.”

Tenar, eroina cartii, incepe sa desluseasca singura secretele templului, explorand labirintul de sub templu, loc in care nu se putea patrunde cu lumina, pentru a nu intarata spiritele beznei. Tarziu a aflat ca are drept de viata si de moarte asupra prizonierilor trimisi aici pentru a fi pedepsiti (aflase, de fapt, ca avea responsabilitati incredibil de mari si pentru care nu fusese pregatita). Pana intr-o zi, cand apare Soimanul (Ged), un vrajitor mare si puternic, care vine sa fure din catacombe cealalta jumatate din inelul lui Erreth-Akbe, un talisman care ar aduce pacea in lume, astfel cazand prins in capcana labirintului. Copila trece printr-o criza de constiinta, lasandu-se sedusa de vrajitor si-l elibereaza. Mai mult, fuge impreuna cu el, lasind balta templul si responsabilitatile, dorindu-si o existenta obscura si fara griji.

“Trebuie sa faci o alegere. Fie ma lasi aici, incui uaa, te duci sus la altarele tale si ma lasi Stapanilor tai […] Fie deschizi usa si iesi afara de aici, impreuna cu mine. Parasesti Mormintele, parasesti Atuan si vii cu mine peste mari. Si acesta ar fi inceputul povestii. Trebuie sa fi Arha sau trebuie sa fi Tenar. Nu poti fi amandoua.”

Mormintele din Atuan ne vorbeste despre puterea de a te schimba, de a refuza minciuna care ti-a fost prezentata ca adevar. Ne demonstreaza un lucru pe care oamenii il uita mereu si mereu: ca impreuna si cu dragoste se pot elibera.

Cateva date despre autoare:

Ursula Kroeber Le Guin (n. 21 octombrie 1929) este o scriitoare americana de literatura stiintifico-fantastica. Le Guin a castigat de 5 ori Premiul Nebula si de 5 ori Premiul Hugo. A castigat odata Gandalf Grand Master in 1979 si premiul Science Fiction and Fantasy Writers of America Grand Master Award in 2003. A primit optsprezece Premii Locus pentru operele sale fantastice, mai mult ca orice autor. Romanul The Farthest Shore a luat National Book Award for Children’s Books în 1973.

2 comentarii (+add yours?)

  1. aryafantasy
    aug. 30, 2010 @ 22:50:20

    Cartea asta nu are legatura si cu filmul Earthsea?

    Răspunde

    • alexa
      aug. 30, 2010 @ 22:58:34

      Filmul s-ar putea sa fie facut dupa prima carte din aceasta serie. Desi fiecare este considerata o alta poveste, au o legatura intre ele. Nu am apucat sa citesc decat aceasta carte.

      Răspunde

Lasă un comentariu