Inconjurul lumii

Praga, Cehia

Praga este capitala Republicii Cehe. Orasul este situat pe raul Vltava, in Boemia Centrala si are aproape 1,2 milioane de locuitori.

Din 1992, centrul istoric al Pragăi a fost inclus pe lista UNESCO a locurilor din patrimoniul cultural mondial.

Castelul Praga reprezinta cel mai mare complex medieval din Europa avand 570 metri lungime si o suprafata de 7,28 de hectare si reprezinta atractia cea mai importanta din Praga.

Aici este si resedinta presedintelui Cehiei si a Guvernului. Schimbarea garzii are loc cu fanfara si tot ceremonialul in fiecare zi la ora pranzului.

Catedrala Sfantul Vitus este locul episcopului orasului Praga si locul unde sfinti, regi, printi si imparati ai Boemiei sunt inmormantati. Incoronarile regilor Bohemiei erau organizate in aceasta catedrala pana in anul 1836.

Realizat in 1400, ceasul astronomic din Praga este compus din 2 panouri gigantice. Cel de sus este astronomic, iar cel de jos are functie calendaristica.

Cadranul astronomic, partea de sus a ceasului din Praga, este de fapt o harta speciala, miscatoare, a cerului, pe care se poate observa pozitia curenta a soarelui si a lunii, dar si semnele zodiacale.

Cea de-a doua jumatate este un calendar, ce indica: ziua din luna, zilele de sarbatoare (zilele dedicate anumitor sfiinti sunt indicate prin culoarea rosie), o pictura alegorica a fiecarei luni, o pictura reprezentativa pentru fiecare zodie in parte.


In afara de mecanismul interesant si de insemnatatea orologiului, turistii sunt atrasi de acest monumet istoric si datorita decoratiunilor ce incadreaza cele 2 cadrane: numeroase sculpturi in piatra, figurine ce prind viata din ora in ora (4 vicii incercuiesc indicatorul astronomicVanitatea, Zgarcenia, Moartea si un turc – in secolul al 16-lea turcii reprezentau dusmanii Europei). Cei 12 apostoli isi fac aparitia in ordine in fiecare ora, iar un cocos auriu vesteste o noua ora.

Kutna Hora, oras aflat in patrimoniul UNESCO. Kutna Hora este un oras minier aflat la aproximativ 100 de kilometri de Praga. Aici se afla Osuarul Sedlec (Kostnice Sedlec) – o biserica decorata cu oase umane. Legenda spunea ca un pelerin a adus in cimitir un pumn de pamant de pe Golgota, iar cei ingropati aici dupa 3 zile ajung numai oase fara a mai trece prin procesul de descompunere.

Teatrul National din Praga (Narodni divadlo) este o cladirea impresionanta neo-renascentista construita intre anii 1868 si 1881 cu banii donati de cetatenii cehi. Sta mandru pe malul raului Vltava, acoperisul sau auriu stralucind in razele soarelui in zilele insorite.

Casa care danseaza a fost construita intre 1994 si 1996 pentru o companie de asigurari, de arhitectul ceh Vlado Milunic impreuna cu arhitectul canadian Frank Gehry. Casa mai este numita si Ginger & Fred, referindu-se la celebrul cuplu de dansatori Ginger Rogers si Fred Astair.

Constructia podului Carol a inceput in anul 1357 si a fost terminat la inceputul sec al XV-lea. Are 515 metri lungime si 9,50 metri latime, are 16 piloni (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri) iar pavarea este la 13 metri deasupra raului Vltava.

Palatul Lobkowicz din Praga este localizat in partea de est a castelului Praga si este unul din cele mai frumoase locuri culturale din Praga. Palatul a fost construit in sec al XVI-lea si a apartinut familiei Lobkowicz. La inceputul celui de-al doilea razboi mondial, palatul a fost confiscat de nazisti impreuna cu celelalte proprietati ale familiei Lobkowicz.

2 comentarii (+add yours?)

  1. aryafantasy
    aug. 15, 2010 @ 22:49:43

    Este superb orasul!!!! Am fost si chiar daca nu am vazut decat o parte din obiective, pot supe ca e magnific :). M-am indragostit de el, iar ca amintire…se regaseste un pic prin Sibiu si Brasov. Mi-ar placea foarte tare sa revin si sper sa fac asta! 🙂
    Felicitari fetelor pentru articole! 🙂

    Răspunde

  2. zonenfred
    iul. 04, 2011 @ 14:37:58

    copyright infringement

    hi there,

    use of the picture „Palatul Lobkowicz” is a copyright infringement. please delete this image.

    here is my original version:

    .palais lobkowicz. (2nd version)

    all rights are reserved.

    thank you.

    best regards
    zonenfred

    Răspunde

Lasă un comentariu