Reteta Cozonac

Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca (bulgara kozunak), fiind in mod traditional gatita de Paste si Craciun. O prajitura asemanatoare este panettone, care in Italia, este gatit de Craciun. Diferenta cea mai vizibila fiind forma.

Aluatul este cam acelasi in toata Romania. Ingredientele principale fiind faina, laptele, zaharul, ouale, untul, drojdia, si pentru un gust mai placut se adauga coji rase de lamaie sau/si portocale .

Reteta:

1 lingurita de drojdie uscata (3 gr.)
1/4 cana de apa calduta (50 ml.)
1/4 cana de zahar (4-5 linguri de zahar)
Un praf de sare
3 galbenuse
1/2 cana de smantana (8 linguri rase de smantana)
8 Linguri de unt (110 gr.)
3 1/2 cani de faina (500 gr.)
Vanilie
Coaja rasa de lamiie sau portocala

Se topeste drojdia in apa calduta.
Intr-un castron mai marisor se pune faina la care se adauga zahar, sare, galbenusurile, smantana, vanilia si coaja de fructe impreuna cu drojdia inmuiata.
Se framinta un aluat potrivit de tare. La inceput va fi lipicios pe mana dar incet incet adaugati unt in timp ce framintati, pana ce aluatul se desprinde de pe mana si de pe castron. Cam 20-30 minute.
Daca e prea moale sau prea tare atunci adaugati un pic de lichid sau faina, (foarte putin cite o lingurita o data) si mestecati pana revine la punctul in care nu se mai lipeste.
Se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi se taie aluatul in 4 bucati.
Se intinde o bucata de aluat cu palma incetisor pana se face un dreptunghi de lungimea tavii in care se va coace. Se umple cu umplutura dorita si se ruleaza.
Se unge tava cu unt si se aseaza cozonacul in ea. Se lasa la cald sa dospeasca. (30 minute)
De obicei cand cozonacul a crescut pana la marginea de sus a tavii …e bun de bagat la cuptor.
Inainte de a baga cozonacul la cuptor se bate un ou cu 1 lingura de lapte si se unge cozonacul, peste ou se presara zahar sau seminte de susan. Se coc la 180°C, 30 – 35 minute.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Cozonacii nu sunt facuti de mine, la mine acasa nu se mai practica facutul cozonacilor, desi imi este dor de acele momente in care mama scotea cozonacul cald din cuptor. Insa reteta este incercata asa ca sper sa o puneti in aplicare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: