Sanatate

Boala Addison- Insuficienta cortico-suprarenaliana

Boala Addison este o afectiune destul de rara, care apare atunci cand glandele suprarenale nu mai produc cantitati suficiente de hormoni (cortizol). Cortizolul este important pentru buna functionare a organismului si este de asemenea, hormonul care ne ajuta sa facem fata stressului.

boala Addison 1.jpg

Boala afecteaza atat barbatii cat si femeile si poata sa apara la orice varsta, inclusiv in copilarie.

Diagnosticul de insuficienta corticosuprarenaliana primara se pune pe baza semnelor clinice si numai dupa efectuarea testului de stimulare cu ACTH ,pentru a aprecia capacitatea de rezerva a suprarenalelor pentru productia steroizilor.

Pacientii pot avea tulburari de personalitate, de obicei iritabilitate excesiva si agitatie.Ascutirea simturilor olfactiv, tactil si auditiv sunt reversibile sub tratament. Parul axilar si pubian poate fi redus la femei din cauza disparitiei sintezei suprarenale de androgeni.

Tratamentul consta in medicatie hormonala specifica de substitutie la toti pacientii cuboala Addison. Ca si diabeticii, acesti pacienti trebuie informati asupra afectiunii lor.Toti pacientii cu insuficienta suprarenaliana trebuie sa poarte o nota cu specificarea afectiunii, trebuie invatati sa isi administreze singuri steroizi parenteral ( pe alta cale decat cea digestiva) si sa fie dotati cu posibilitati de apelare urgenta a serviciilor medicale.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: