Un actor

Johnny Depp

 

John „Johnny” Christopher Depp II este un actor american. S-a nascut pe 9 iunie 1963 in Owensboro, Kentucky, Statele Unite ale Americii. A crescut în Florida, unde, la vârsta de 15 ani s-a lăsat de școală pentru a deveni muzician rock. A descoperit actoria când a făcut o vizită la Los Angeles (California) cu fosta sa soție, Lori Anne Allison, care i-a făcut cunoștință cu actorul Nicolas Cage.

Și-a făcut debutul în A Nightmare On Elm Street (1984) . În 1990, după câteva roluri mai puțin importante, a început colaborarea fructuoasă cu regizorul Tim Burton. Primul film, dintr-o serie de succese, la care colaborează cei doi este Edward Scissorhands (1990) . A continuat să acumuleze popularitate și faimă prin a doua colaborare cu Tim Burton în Ed Wood (1994). În 1997, a jucat rolul unui agent FBI sub acoperire în Donnie Brasco, alături de Al Pacino. Un an mai târziu a apărut în Fear and Loathing in Las Vegas, în regia lui Terry Gilliam, iar în 1999 horrorul științifico-fantastic The Astronaut’s Wife. În același an a făcut din nou echipă cu Tim Burton în Sleepy Hollow. Urmează apoi rolurile din From Hell (2001), Once Upon a Time in Mexico, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl (2003), Finding Neverland (2004) și Charlie and the Chocolate Factory (2005).

În prezent e casatorit cu actrița și căntăreața franceză Vanessa Paradis, cu care are și doi copii: Lily-Rose Melody, născută în 1999 and Jack, născut în 2002.

În decembrie 2008, s-a lansat http://www.deppro.net, primul site din România dedicat vieții si filmelor lui.

Jonny Depp a fost practic lansat de regizorul Tim Burton, care l-a ales pentru rolul lui Edward Scissorhands, personajul principal al filmului omonim. Prietenia lor și abilitatea de a colabora într-o sinergie rar întâlnită a stat la baza unor succese răsunătoare în Box Office-ul american.

Filmografie

Anul Titlul filmului Regizorul Rolul
2010 Alice in Wonderland Tim Burton The Mad Hatter
2009 Public Enemies Michael Mann John Dillinger
2009 The Imaginarium of Doctor Parnassus Terry Gilliam Imaginarium Tony Nr.1
2007 Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street Tim Burton Ben Barker/Sweeney Todd
2007 Pirații din Caraibe 3 (Pirates of the Caribbean 3) Gore Verbinski Captain Jack Sparrow
2006 Pirații din Caraibe: Cufărul omului mort (Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest) Gore Verbinski Jack Sparrow
2005 Mireasa moartă (Corpse Bride) Tim Burton și Mike Johnson Victor Van Dort (voce)
2005 Charlie și fabrica de ciocolată (Charlie and the Chocolate Factory) Tim Burton Willy Wonka
2004 Libertinul (The Libertine) Laurence Dunmore Rochester
2004 In cautarea Taramului de Nicaieri (Finding Neverland) Marc Forster Sir James Matthew Barrie
2004 Fereastra secretă (Secret Window) David Koepp Mort Rainey
2003 A fost odata in Mexic – Desperado 2 (Once Upon a Time in Mexico) Robert Rodriguez Sands
2003 Pirații din Caraibe: Blestemul Perlei Negre (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) Gore Verbinski Jack Sparrow
2001 Din Iad – Jack Spintecătorul (Letter from Hell) Albert Hughes și Allen Hughes Inspector Fred Abberline
2001 Visul alb (Blow) Ted Demme George Jung
2000 Ciocolată cu dragoste (Chocolat) Lasse Hallström Roux
2000 Viața și epoca lui Reinaldo Arenas (Before Night Falls) Julian Schnabel Bon Bon/Teniente Victor
2000 The Man Who Cried (The Man Who Cried) Sally Potter Cesar
1999 Legenda călărețului fără cap (Sleepy Hollow) Tim Burton Ichabod Crane
1999 Soția austronautului (The Astronaut’s Wife) Rand Ravich Spencer Armacost
1999 A noua poartă (The Ninth Gate) Roman Polanski Dean Corso
1998 Aventuri în Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) Terry Gilliam Raoul Duke/Hunter S. Thompson
1997 The Brave (The Brave) Johnny Depp Raphael
1997 Donnie Brasco (Donnie Brasco) Mike Newell Donnie Brasco/Joseph D. „Joe” Pistone
1995 Crimă contra cronometru (Nick of Time) John Badham Gene Watson
1995 Călătorie spre eternitate (Dead Man) Jim Jarmusch William Blake
1995 Don Juan DeMarco (Don Juan DeMarco) Jeremy Leven Don Juan
1994 Ed Wood (Ed Wood) Tim Burton Ed Wood
1993 Ce-l roade pe Gilbert Grape (What’s Eating Gilbert Grape) Lasse Hallström Gilbert Grape
1993 Benny și Joon, o dragoste trăsnită (Benny & Joon) Jeremiah S. Chechik Sam
1993 Căutătorul de vise (Arizona Dream) Emir Kusturica Axel Blackmar
1990 Edward Mâini-de-foarfecă (Edward Scissorhands) Tim Burton Edward Scissorhands
1990 Lacrimi de fată (Cry-Baby) John Waters Wade Walker
1986 Plutonul (Platoon) Oliver Stone Gator Lerner
1985 Hotel particular (Private Resort) George Bowers Jack
1984 Coșmar pe Elm Street (A Nightmare On Elm Street) Wes Craven Glen Lantz

 

Premii

Oscar

Nominalizat:

  • 2008 – Cel mai bun actor in rol principal – Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
  • 2005 – Cel mai bun actor in rol principal – Finding Neverland
  • 2004 – Cel mai bun actor in rol principal – Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Globul de aur:

Nominalizat:

  • 2006 – Cel mai bun actor într-o comedie sau muzical – Charlie and the Chocolate Factory
  • 2005 – Cel mai bun actor într-o dramă – Finding Neverland
  • 1995 – Cel mai bun actor într-o comedie sau muzical – Ed Wood
  • 1994 – Cel mai bun actor într-o comedie sau muzical – Benny & Joon
  • 1991 – Cel mai bun actor într-o comedie sau muzical – Edward Scissorhands

Castiga:

  • 1994 – Actor of the Year
  • 1996 – Actor of the Year
  • 2003 – Actor of the Year
  • 2008 – Best International Actor
  • 2008 – Globul de aur – Cel mai bun actor într-o comedie sau muzical Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
  • 2010 – Favorite Movie Actor of the Decade
  • 2010 – Favorite Movie Actor

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: