Superstitii, mituri si legende

Legenda vrajitoarelor din Salem

O vrajitoare in credinta populara era o femeie cu puteri magice, ce putea realiza vindecari miraculoase sau putea aduce nenorociri, dupa perioada de crestinizare fiind considerata ca fiind in legatura de alianta cu demonii lui Lucifer.
In perioada evului mediu de suprimare a vrajitoarelor, din motive de ura, invidie, puteau fi inlaturate cu pretextul invinuirii de vrajitorie, puteau fi condamnate persoane de ambele sexe, dar mai ales femei.

Dupa ce in 1641 vrajitoria a fost declarata o crima capitala, in micul tinut Salem, Massachussetts a inceput o adevarata vanatoare de vrajitoare. In septembrie 1692 “isteria vrajitoarelor” a atinse cote maxime si a dus la moartea a 20 de oameni si arestarea altor 150. Care a fost intriga acestei povesti?

In 1688 John Putnam, un foarte influent om din Salem l-a invitat pe Samuel Parris sa predice in orasul lor. Preotul a venit insotit de sotie, de fiica sa, Betty, in varsta de sase ani, precum si cu o nepoata – Abigal si servitoarea acesteia Tituba. In primavara anului 1692, Betty s-a imbolnavit si a dobandit un comportament foarte ciudat: tipa ca si cand cineva ar fi intepat-o cu ace invizibile sau ar fi taiat-o, auzea voci, se tara pe sub mobila si mormaia sunete ciudate. In urma unei examinari, doctorul William Griggs, a decis ca boala micutei era cauzata de o forta supranaturala. Nu la mult timp, alte cateva fete din sat au inceput sa acuze simptome asemanatoare celor descrise la micuta Betty. Cercetatorii din zilele noastre au incercat sa explice simptomele tinerelor pe baza povestilor si a descrierilor din documente si sa le diagnosticheze conform principiilor actuale ale medicinii – acestia presupun ca fetele au incercat sa atraga atentia pentru ca se simteau neglijate sau erau geloase pe afectiunea parintilor directionata catre altcineva. De asemenea, alte variante includ isteria sau alte boli mintale. O alta ipoteza este ca aceste simptome pot fi cauzate de o indigestie crescuta de orez contaminat cu o ciuperca “Claviceps purpurea”, similara ca structura cu un drog popular in anii 1960 – LSD.

Este adevarat, teoria are si cateva puncte slabe – cum ar fi faptul ca o contaminare a mancarii ar fi afectat intreaga familie si nu doar un membru. Fetele ar fi putut avea coreea Huntington, o boala sau un simptom al unei alte boli de baza, care presupune afectarea sistemului nervos si care da semne si simptome asemanatoare cu cele ale fetelor “posedate”. Intr-un oras in care superstitia era lege, iar copiii erau considerati ca fiind victimele preferate ale diavolului, cuvantul doctorului a fost suficient pentru a starni o adevarata revolta. Toate suspiciunile au fost indreptate catre Tituba, servitoare indianca a familiei Parris, care le spunea copiilor povesti despre vodoo si legende din tribul sau.

Gasirea unui tap ispasitor a fost mai mult decat suficienta pentru oamenii din Salem. La procesul lui Tituba au aparut de nicaieri zeci de martori care au declarat ca au vazut vrajitoare zburand pe maturi in dreptul lunii, ca au fost martori la nasterea unor animale malformate si altii care au afirmat ca l-au vazut chiar pe diavol facand vraji, iar ca acesta luase forma lui Tituba numai pentru ca aceasta isi vanduse sufletul. In urma acestei vanatori de vrajitoare, 19 oameni au fost spanzurati si unul zdrobit cu pietre. Reactia oamenilor a fost o consecinta a necunoasterii, a unei vieti guvernate de superstitii, a ignorantei.

Reclame

1 comentariu (+add yours?)

  1. alexandra
    Iul 20, 2011 @ 12:33:30

    eu cred si acum ca exista asa ceva dar nu se arata din cauza nuastra

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: